Limarski radovi obuhvataju one pozicije koje se realizuje u industriji i gradjevinarstvu gde je lim osnovni materija od kog se izradjuju potrebni oblici i konstrukcije ili njihovi karakterstcni detalji.Ti oblici u praksi cesto su manje ili vise slozeni prostorni sklopovi proizisli iz medjusobni zadora osnovni geometrijski tela oblih,rogljastih kao i njihovih medjusobnih kombinacija.

 
Limom se opsivaju razni delovi gradjevine radi zastite objekta od atmosferski uticaj.Ove opsivke se primenjuju kao dopuna ostalim pokrivacima krova u onim detaljima gde odredjeni pokrivni materijal ne moze da odstrani vodu.
 
Kocka,prizma,piramida,valjak,kupa,lopta i mnoga druga tela i oblici koji nastaju rotiranjem nekog meridijana ili kretanjem izvodnice po nekoj vodilji koriste se pri konstruisanju i izvodjenju zeljeni geometrijski oblika u industrijskim instalacijama i gradjevinskim objektima.
 
Omotaci tela kao sto su kocka,prizma,piramida i kupa mogu se razviti u ravan.Tu osobinu koristimo pri projektovanju ,krojenju u montazi.Moguce je tela konstruisati i skrojiti u pravoj velicini na radnom stolu,a kasnije ih montirati u konstrukciji tacno po merama iz projekta.
 
Konstruisanje i razvijanje omotaca pomenutih tela vrsi se uz primenu metoda nacrtne geometrije.